Flux RSS

Femeia-oracol – Margaret Atwood

Posted on

femeia-oracol_1_fullsizeCa studentă la Litere, numele lui Margaret Atwood îmi răsună de mult timp în minte. În plus, este autoarea preferată a unei prietene care a citit oricum cam tot ce se poate citi de ea, dar eu cumva tot am reușit să nu mă ating de niciun roman de-al ei. Mi-am adunat însă los cojones și am decis să încep și eu totuși de undeva. Atwood e totuși o clasică în viață și eu una sunt de părere că nu te poți numi cititor pe bune dacă nu i-ai bifat.

Femeia-oracol a fost o surpriză tare plăcut. Ca întotdeauna cu autorii foarte lăudați și iubiți, cârcotașa din mine se așteaptă mereu să nu îi placă. Atwood însă are ceva pe care e greu să pui degetul. Nu e chiar scrisul în sine, deși și ăla curge teribil de plăcut și de ușor, ca o poezie aproape. Povestea în sine e și ea, cel puțin la prima vedere, destul de banală. Felul în care intră în detaliu în pielea personajului e însă ceva aparte. Parcă am citit o autobiografie, nu un roman. E intim, e complicat, e detaliat și e cumva… soothing. Te calmează. Cu mine cel puțin asta a făcut, citindu-l într-o perioadă nu tocmai grozavă. Era una din plăcerile mele de seara, să mă pun în pat cu televizorul dat pe mute și să citesc din carte până mi se face somn.

Nu o să găsiți o poveste deosebită în Femeia-oracolPersonajul principal e puțin aparte și în mod sigur excentric, da, dar  cred totuși că complexitatea firii umane se află totuși în centrul romanului. People are messy, fac lucruri din motive adânc îngropate în subconștientul lor, își complică singuri viața sau și-o fac singuri mai interesantă, depinde cum priviți lucrurile, și sunt, în general, demni de observat și analizat. Exact asta am simțit eu când citeam cartea, ceea poate nu are foarte mult sens, dar cumva pentru mine a avut.

A fost o lectură al naibii de interesantă și tare, tare plăcută. Nu știu de voi, dar eu sigur o să îmi croiesc încet drum prin romanele ei. Atwood e ceva aparte și mulțumesc mult de tot editurii Corint pentru ocazia de a începe să o citesc.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: