Flux RSS

Sissi. Biografia împărătesei Elisabeta de Austro-Ungaria – Ángeles Caso

Posted on

sissi-biografia-imparatesei-elisabeta-de-austro-ungaria_1_fullsizeAsta e a doua biografie a lui Sissi pe care o citesc. Pe prima o găsiți aici. Sissi nu se află printre personalitățile mele istorice preferate, dar exercită totuși o fascinație aparte asupra mea. Nu o înțeleg. Cred că nici dacă o cunoșteam personal nu reușeam să o înțeleg pe deplin, atât de ciudată era. Nu o zic deloc în sensul negativ, pentru mine ciudățenia e bună aproape întotdeauna, dar nu e ceva cu care să mă fi întâlnit până acum, fie în viața reală, fie în cărți.

Îmi doresc fix biografia asta încă de când a apărut la noi din motive pur superficiale: arată foarte bine. E cartonată, are un format mare și o poză tare interesantă cu Sissi pe copertă, pare mai mult un volum de colecție. Citind cartea, pot să confirm că așa și este.

Dacă vă așteptați la o biografie complexă și exhaustivă a împărătesei, atunci volumul ăsta nu e pentru voi. Dacă nu știți nimic despre Sissi, nici atât. Biografia propriu-zisă ține fix până la pagina 80 și nu e cronologică sau detaliată, fiind în schimb împărțită pe capitole precum „Politica”, „Copiii”, „Iubiri îndoielnice”, „Nebunia sublimă” sau  „Criza”. Practic, cele mai relevante aspecte ale vieții ei sunt luate în parte și analizate puțin. Le știam mai pe toate, dar tot mi-a făcut o plăcere deosebită să le citesc. Caso folosește însă o mulțime de citate directe din persoanele apropiate împărătesei (precum jurnalul fiicei sale – partea asta mi-a plăcut cel mai mult), ceea ce contribuie la părerea mea finală despre carte: pare cumva mai personală. Pare o carte scrisă despre o prietenă neînțeleasă.

După partea asta, avem parte de foarte multe poze, categorisite și ele. Mi-a plăcut partea asta mult pentru că are o mulțime de poze pe care nu le-am văzut niciunde, inclusiv din colecțiile personale ale împărătesei. La final de tot, sunt poeziile lui Sissi atât traduse cât și în original. E singura parte a cărții care nu m-a interesat. Fiecare capitol are oricum câte o strofă din poeziile ei și nu pot să spun că mi-a plăcut vreuna, așa că am stat departe de asta.

Ce mă face însă pe mine să spun că într-adevăr mi-a plăcut mult volumul este stilul lui Caso. Nu are pic de obiectivitate, ba din contră. Se vede din fiecare rând că o admiră teribil de tare pe Sissi și, cumva, deși nu pot să explic exact, scrie într-un mod care parcă să i se potrivească împărătesei. Nu are niciun sens, știu, dar cumva tot are.

Mă bucur enorm de mult să am cartea pe raftul meu de non ficțiune. Ador istoria, ador biografiile, am citit deja despre Sissi, deci informația puțină din volumul ăsta nu mă deranjează, iar adunătura asta de informație fragmentată, poze și poezii fac din el (din volum adică) ceva aparte ce merită avut de orice iubitor de istorie.

Mulțumesc mult de tot editurii Corint!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: