Flux RSS

Lumina dintre oceane – M. L. Stedman

Posted on

fafrMi-am dorit să citesc Lumina dintre oceane înainte de a apărea filmul ca să știu, în primul rând, la ce să mă aștept și ca să îmi dau seama dacă ar trebui sau nu să merg la cinema să îl văd. Bine am făcut. Am stat noaptea până la 4 ca să termin cartea și am suferit cumplit la fiecare pagină.

Cartea asta e ca o rană deschisă. De la prima până la ultima pagină, fără oprire, cartea sângerează și ne face același lucru și nouă. Are enorm de multe tipuri de durere: război, traumă, moarte, trădare, pierdere și o viață lungă ca să le ducă pe toate în spate. Stedman a pictat imaginea unei lumi în care toată lumea a suferit, toată lumea are traume și răni pe care le poartă cu sine așa cum știe mai bine și unde vechile uri și răni nu sunt uitate. Le creionează subtil și delicat, cu multă naturalețe și cu certitudinea că i se pot întâmpla oricui. Asta m-a marcat destul de tare. Nimic nu e ieșit din comun în roman, sau cel puțin e prezentat într-un mod care face lucrurile să pară așa. Am înțeles aproape tot în carte, aproape toate dilemele și toate deciziile, precum și deznodământul. Mare fană a lui Isabel nu am fost, deși foarte sigură de ce nu sunt. Poate pentru că l-a rănit de multe ori pe Tom (personajul meu preferat, vedeți mai jos de ce) și a dat dovadă nu o dată de ceea ce eu consider egoism feroce. Pe de-o parte pot să o înțeleg, dar a-ți construi fericirea călcând în picioare viața altora e ceva ce mă depășește puțin.

Tom, pe de altă parte, e dintr-o cu totul altă poveste. Omul este atât de bun și de blând că face lucrurile mult mai rele, fiind exact genul de om care nu ar merita în veci așa ceva. Mai mult chiar, acceptă totul nu doar cu resemnare și chiar cu ideea că merită. E ceva cumplit ce mi-a sfâșiat inima cum nu a făcut-o nimic altceva din carte. Nici sfârșitul nu a ajutat foarte mult în cazul lui. Ar putea părea poate că lucrurile au fost oarecum ok, dar nu și pentru mine. Având în vedere modul în care M. L. Stedman a construit și ilustrat personajul, sunt sigură că pentru el nu s-au schimbat foarte multe, că a rămas același om nefericit, dar cu o fărâmă de lumină în viața lui.

Sinceră să fiu, probabil am scris numai prostii aici. Nu știu cum să fac recenzia unei astfel de cărți. Citiți-o și spuneți-mi voi.

Mulțumesc mult librăriei online Libris pentru posibilitatea de a citi romanul.Țin să vă amintesc, pe această cale, de puzderia de cărți online și cărți beletristică pe care le puteți achiziționa pe această librărie online.

2 responses »

  1. Am citit recenzia asta acum ceva timp dar mi-a ramas in minte asa ca mi-am comandat si eu cartea de pe Bookster sa o citesc. Sincer nu m-a intristat atat de tare pe cat m-am asteptat insa m-am enervat de vreo cateva ori. Isabel este un personaj foarte bine construit, desi mie imi este antipatica. O pot intelege dar nu o sustin. Situatia lui Tom devine cu atat mai trista cu cat el o accepta mai mult si iti dai seama ca nu o merita. Pe final a dat putin in telenovela cu intorsaturile de situatie unde credeam ca Isabel o sa il tradezeetc etc etc dar all in all mi-a placut.

    Răspunde
    • Mai, mie asta mi-a placut. Toti au avut de luat niste decizii absolut oribile, atat de grele inca chiar nu imi dau seama cum as fi procedat eu in locul lor. Asta cred ca mi-a placut cel mai mult, ca m-a facut sa imi pun muuuulte intrebari. Cred ca Isabel nici nu trebuia sa fie simpatica sau ceva, altul era scopul ei

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: