Flux RSS

Șocul căderii – Nathan Filer

Posted on

2709_f65a2d59Am citit până acum o singură carte scrisă din perspectiva unui bolnav psihic. Deși mi-a plăcut foarte mult, am avut și atunci, și acum același sentiment: că o să fie hit or miss. Cărțile de genul, cred eu, scrise atât de personal și afundate atât de tare în psihicul omului poate ori să placă foarte mult, ori să displacă total. În cazul meu, se pare că vorbim de prima variantă.

Șocul căderii are în prim plan un tânăr de aproximativ 20 de ani aflat sub tratament psihiatric. Are voie din când în când să scrie la un computer, acesta fiind modul în care îi aflăm povestea și începe, așa cum e de așteptat, cu copilăria lui, în centrul căreia se află fratele său și de la care e posibil să fi pornit schizofrenia.

Mi-a plăcut totul, de la modul în care e scrisă, la personaje și plot. Nathan Filer reușește într-un mod remarcabil să creeze o anumită naivitate și inocență pe care eu nu am asociat-o niciodată cu bolnavii psihic. Există însă în personajul lui Filer o candoare care mi-a rupt sufletul și mi-a arătat și mai tare cât de mare e trauma prin care a trecut. Așa și-a povestit și mare parte din viață: lin, repetitiv uneori, cu mai multe variante ale aceleiași întâmplări, naiv și emoționant. Singurul moment care a spart tiparul este cel cu fratele lui, dar nici măcar acolo nu putem fi siguri de ceea ce s-a întâmplat. Doar are schizofrenie, nu?

Scrie pe prima copertă că e o carte amuzantă. Nu e. Deloc. Tragi-comică uneori, da, dar în cea mai mare parte heartbreaking. V-o recomand cu dragă inimă și le mulțumesc celor de la editura Trei pentru că mi-au dat ocazia să o citesc.

3 responses »

  1. Suna interesant, chiar cred ca am nevoie de asa ceva. Ai citit „Crima si pedeapsa” de Dostoevski sau „Colectionarul” de John Fowles? Seamana cu ele in vreun fel?

    Răspunde
  2. Suna chiar interesant, nu am mai citit pana acum o carte scrisa din perspectiva unui bolnav. Sunt extrem de curios in privinta ei, multumesc ca mi-ai atras atentia asupra ei, probabil nu as fi descoperit-o niciodata de unul singur.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: