Flux RSS

Cântecul păsărilor – Sebasian Faulks

Posted on

lt_faulks_cantecul_pasarilor_cvrAm început să citesc această carte pornind de la premise greșite, iar asta din cauza descrierii de pe coperta din spate. Nu vă luați după ea, vă rog, are foarte puțin de-a face cu ceea ce se întâmplă de fapt în carte și poate fi motivul pentru care mulți dintre voi ar putea să nu citească romanul. Pe scurt, descrierea face cartea să pară un roman de dragoste plasat în vremea Primului Război Mondial, când de fapt este exact invers: are în prim plan războiul, povestea de dragoste fiind prezentă, dar nu centrală.

Nu am crezut acest lucru în primele aproximativ 200 de pagini ale cărții și nu am crezut deloc că o să îmi placă. Așa cum scrie și pe spate, îl avem pe Stephen, un tânăr englez ajuns în Franța care se îndrăgostește de soția gazdei sale. Cam despre asta e vorba aproape în exclusivitate la începutul romanului și nu mi-a plăcut deloc. Povestea de dragoste nu m-a convins, cuvintele dubioase din scenele de sex nici atât, m-am pregătit deci de o mare dezamăgire.

Apoi lucrurile s-au schimbat și Sebastian Faulks a arătat în sfârșit de ce e lăudat: a început să scrie despre război. Și a scris bine și despre lucruri interesante. Citind introducerea, am aflat că Faulks a citit la un moment dat despre soldați care se ocupaseră de săparea tunelelor în timpul războiului, și-a dat seama că este un subiect despre care nu s-a scris până acum într-un roman, așa că l-a abordat el. Interesantă premisă, iar Faulks nu a dezamăgit. A prezentat în amănunt, dar nu într-un mod obvious care insultă inteligența, ororile pe care războiul le-a produs asupra fizicului și psihicului uman. Acesta este punctul forte al cărții: psihologia personajelor. A fost deprimat și crud și înfiorător, dar realist și credibil.

Vă recomand deci romanul. Eu deja mi-am propus să citesc și alte lucrări de-ale lui Faulks.

Le mulțumesc celor de la editura Litera pentru volum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: