Flux RSS

Dispariția – Dror Mishani

Posted on

disparitia_1_fullsizeCând am primit pachetul de la Trei, la destul de mult timp după ce alesesem cărțile, nu mai știam despre ce era vorba în Dispariția și am fost puțin sceptică când am citit încă o dată descrierea de pe spate.

Apoi m-am apucat de ea și mi-am schimbat complet părerea. După cum probabil (sau nu) știți deja, este vorba despre un roman polițist care are în centru un băiat dispărut de acasă. Nimic deosebit până aici, de acord cu voi, dar Mishani ridică enorm nivelul cărții prin detalii și tehnică.

În primul rând, am dat pentru prima oară peste un polițist care nu e deloc sigur pe el, face greșeli și, mai mult decât atât, e perfect conștient de ele. Am citit destule romane polițiste la viața mea și trust me, Avraham Avraham (stupid name, I know) e aparte. Nu pare deloc priceput (nici acum, când am terminat romanul, nu prea cred că e), pornește din start cu idei preconcepute legate de caz și are și tactici ciudate. Nu am putut să am încredere în el.

Romanul este narat de două personaje diferite, Avraham Avraham și unul din vecinii copilului dispărut. Ce mi-a plăcut cel mai mult legat de acest aspect este modul subtil și inteligent în care Dror ne face să ne dăm seama că ceva este complet în neregulă cu unul dintre personajele-naratoare. Nu ni se spune nimic clar, ne putem da seama doar din modul în care se poartă și felul în care vorbește. O să vedeți când citiți romanul cât de bună este tehnica aceasta și ce efect are asupra cititorului.

Finalul romanului a avut atâtea întorsături de situație și atâtea piste false că nu am mai știut ce să cred. Mi s-a întâmplat cel puțin o dată să cred că asta e, ăsta e sfârșitul cazului, numai pentru a vedea cum lucrurile o iau într-o cu totul altă direcție și a-mi da seama că de fapt nu știam nimic. În ultimele două pagini, de fapt, se întâmplă cel mai tare asta.

All in all, chiar mi-a plăcut. A fost ca o gură de aer proaspăt și chiar sper că cei de la Trei (cărora le mulțumesc mult pentru șansa de a citi romanul) vor publica și continuările.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: