Flux RSS

Ekaterinburg. Ultimele zile ale Romanovilor – Helen Rappaport

Posted on

EkaterinburgNu mai țin minte unde am văzut prima oară cartea, dar o am în vizor de foarte multă vreme. Am citit o carte despre țarină, una despre Rasputin și una despre asasinul lui Rasputin. Într-una dintre ele (cred că în cea despre Alexandra) am citit puțin despre perioada lor de captivitate la Ekaterinburg și țin minte că m-am revoltat încă de atunci. Masochismul din mine a cerut deci, în mod firesc, să citească o carte întreagă despre așa ceva. În plus, sunt fascinată de monarhii și de monarhi, mai ales când au sfârșit în moduri ciudate și/sau tragice.

Este o carte foarte bine scrisă și foarte bine gândită. Este scrisă obiectiv, bine documentată și fără sentimentalisme. La sfârșitul capitolelor am dat peste câte o frază dramatică, dar nu m-a deranjat deloc. M-a impresionat numărul de surse folosit de Helen pentru documentare și cum, la fiecare aspect neelucidat al poveștii a furnizat mai multe variante posibile, fiecare bine argumentată și bazată pe ceva, fie un act, fie o mărturie.

Cel și cel mai mult mi-a plăcut însă modul în care a fost gândită și organizată cartea. Helen Rappaport a avut ideea minunată de a prezenta din punct de vedere psihologic toate personajele centrale, adică țarul și familia da, dar și pe ce cei care i-au ținut prizonieri și care în final i-au și asasinat. A fost de folos în special pentru a înțelege mai bine schimbările prin care a trecut familia imperială în acele zile și modul în care au făcut față evenimentelor.

Am știut foarte bine la ce mă înham când m-am apucat de carte și știam că o să mă revolt. Sentimentele care mi-au rămas însă după terminarea cărții sunt de rușine că sunt om și de recunoștință că nu m-am născut în Rusia acelor vremuri. Sigur nu aș fi murit în patul meu. Sau da. Împușcată în cap.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: