RSS Feed

Ajutor din cărți

Posted on

Voi citiți vreodată pentru speranță? Sau curaj? Sau determinare? Încredere pentru viitor? Eu da. Uneori o fac de nevoie, alteori pur și simplu pun mâna pe o carte și capăt toate chestiile de mai sus. M-am gândit la aspectul ăsta imediat după ce am terminat o astfel de carte (Suma zilelor de Isabel Allende – nu i-am făcut recenzie) și am încercat să mă gândesc la autorii care au efectul ăsta asupra mea și de ce anume. Întâmplător sau nu, sunt femei.

O să încep cu Allende, că doar de la ea am pornit. Din suma zilelor consemnate aici, Allende desprinde un imn închinat vieții și dragostei. Asta scrie pe coperta interioară a Planului infinit și exact așa aș descrie orice carte de-a ei pe care am citit-o. Îi ador ficțiunea și are asupra efectele descrise mai sus, dar memoriile ei sunt ceva aparte. Paula, Suma zilelor și Țara mea inventată (în special primele două) mi-au arătat o femeie absolut originală și interesantă, care, așa cum ea însăși spune, s-a împiedicat și a căzut de nenumărate ori, dar s-a ridicat mereu, s-a șters de praf și a mers mai departe. O femeie care a suferit cumplit și a trecut prin suficiente necazuri pentru trei vieți, dar crede în continuare în iubire, optimism și viitor. O femeie care a întâlnit cei mai dubioși oameni de pa fața pământului și i-a acceptat pe toți. Îmi dă curaj și speranță și mă face să îmi doresc lucruri pe care nu credeam că o să le doresc vreodată.

J. K. Rowling e și ea pe listă, evident, dar din alte motive. Femeia asta transpune în cărțile ei niște principii absolut superbe, în care cred enorm și pe care încerc (cu muuuuultă greutate) să le aplic și pe care mi le amintesc mereu. Dumbledore le anunță pe mai toate. O să o spun mereu: dacă vreți să citiți câte ceva despre iubire, curaj, moarte, loialitate, bine și rău, citiți Harry Potter. Dacă sunteți copii, cu atât mai bine. Dacă aveți copii, dați-le-o să o citească.

Rodica Ojog-Brașoveanu e prezentă aici datorită personajelor ei fabuloase. Melania Lupu e idolul meu pentru bătrânețe, asta în ideea optimistă că o apuc. Mă îndoiesc profund că o să fiu vreodată ca ea, dar ador ideea unei băbuțe căreia nu îi e frică de singurătate, care nu are nevoie de compania nimănui (cu excepția lui Mirciulică) și se simte perfect în propria sa companie, își cumpără rochii și rujuri noi, dulciuri și parizer pentru motan și vorbește singură sau cu el (cu motanul adică). Îmi arată o perspectivă nouă și interesantă, și anume că nu ai nevoie decât de tine însăți pentru a fi fericită și a-ți umple viața. Nu știu dacă cred pe bune asta, dar aș vrea să o fac și admir profund oamenii care trăiesc ghidați de asta.

Kate Morton mi-a arătat prin romanele ei câte poate duce un om în spinare și cum poate supraviețui și merge mai departe chiar dacă poartă o povară imensă. Te învață despre regret, greșeli, tragedii și secrete și, mai ales, despre faptul că se poate trece peste ele. Toate m-au lăsat cu o senzație de tristețe și de pierdere după ce le-am terminat, dar toate mi-au dat curaj și speranță.

Chiar mă întreb dacă sunt singura care face așa ceva.

Reclame

6 responses »

 1. Mie îmi place și o scriitoare tânără, Petronela Rotar, care tocmai și-a lansat o carte care îmbină poezia cu proza și o va lansa pe următoarea, de proze scurte, curând. Sper că va scrie și un roman cândva, pentru că romanele sunt preferatele mele, iar stilul ei…uf, e atât de deep. Dacă nu o știi și vrei să citești experiențe de viață povestite în cel mai sincer, dur și în același timp frumos mod posibil, google it: „acest blog de nervi”.

  Răspunde
 2. Lista mea nu cuprinde atât de multe cărți de referință, sau care mi-au schimbat complet viața. Am luat câte puțin de aici, câte puțin de acolo, disprețul față de infidelitate, față de minciună, dorința că într-o zi totul va fi perfect, că nu va mai exista rău, că avem o șansă în fața lumii, chestii din astea. Dar cum a zis și Leo, nu știu să dau un exemplu concret. Probabil la noapte în timp ce aștept să mă ia somnul, o să îmi amintesc vreo 20 de autori care mi-au schimbat viața prin cuvintele lor. 😀
  Mi-a fost dor de tine Cori! :* Te pup :*

  Răspunde
 3. Nu ești singura, și eu am observat că anumite cărți au efectul ăsta. Nu aș putea da nume de autori acum, în afară de Rowling pe care ai menționat-o și tu, dar anumite cărți îmi dau mai mult curaj și speranță și mă ajută să cred că lumea nu e chiar așa neagră cum poate părea uneori 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: