Flux RSS

În pericol – Wilbur Smith

Posted on

in-pericol_wilbur_smith_raoAuzisem pe undeva că Wilbut Smith scrie bine, așa că îmi pusesem în cap să încerc ceva de el. M-am uitat pe site-ul celor de la Libris să văd ce aș putea să cer pentru recenzie și am dat peste acest titlu. M-a atras faptul că e thriller, așa că am pus-o pe listă și am primit-o pentru recenzie.

Nu mi-a plăcut deloc. Dar deloc. Nu e deloc palpitantă sau interesantă, așa cum mă așteptam. Nu m-a prins deloc, nu m-a făcut curioasă, nu am citit-o cu plăcere, ba din contră. Nu doar că m-a plictisit și dezamăgit, dar m-a și iritat.

Personaje mai lipsite de logică și mai enervante nu am întâlnit de foarte mult timp. O să încerc să explic câte ceva fără să dau spoilere, deși e greu. Personajul feminin principal, Hazel, e antipatic încă de la început. E o fostă atletă de performanță care s-a căsătorit cu un milionar mai în vârstă ca ea și care, după moartea lui, a ajuns una din cele mai bogate femei din lume. Ni se spune încă de la început ce frumoasă, puternică și pricepută e ea și cum, imediat ce o vede, Hector se gândește că nu se aștepta la așa ceva. Enervant rău de tot. De aici, lucrurile devin din ce în ce mai rele. Am dat peste contradicții peste contradicții și o lipsă de logică care m-a revoltat profund. Încă un exemplu, cel mai relevant după părerea mea. Așa cum scrie și pe spatele cărții (deci nu e spoiler), fiica lui Hazel e răpită. La ceva timp după, mamei sale îi este trimis un clip în care fiica ei pățește niște lucruri oribile. Hazel se uită la tot clipul, apoi nimic. Nicio reacție, nici altă menționare a acestui incident, nimic. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Am tot stat să mă gândesc cum naiba, dar nu am reușit să găsesc nicio explicație. Mai mult decât atât, la un moment dat, Hazel stă cu Hector și se uită la un peisaj, iar ea zice că e păcat că nu se poate bucura pe deplin de el din cauza situației nefericite cu fiica ei. În ce univers ar numi o mamă faptul că fiica ei e răpită și torturată așa?

Mi-au plăcut totuși unele lucruri. Mi-a plăcut faptul că are porn, pe care nu l-am găsit forțat sau prost scris, ceea ce e mare lucru. Nu e ușor să scrii așa ceva. Mi-a plăcut și violența prezentă în carte, pe care am găsit-o potrivită situațiilor respective, dar nu scârboase sau exagerate. Le-am crezut pe toate și nu m-au deranjat de loc.

Nu excludeți posibilitatea ca vouă să vă placă. Gusturile diferă și ceea ce m-a dezamăgit pe mine poate să vă încânte pe voi. În ceea ce privește acțiunea, mai ales, mă gândesc că sunt puțin subiectivă. M-am obișnuit cu un cu totul alt tip de acțiune, așa că nu vă luați după mine la treaba asta. Acțiunea din cărțile high fantasy nu are nici în clin, nici în mânecă cu ceea din thrillere.

Am primit această carte de la Libris, librărie online unde puteți găsi o multitudine de cărți online, dar și cărți în limba engleză.

One response »

  1. krisszu95books

    tare dor imi era de o postare gen cori, ma bucur ca in ceasul 12 apuc sa mai stau si eu putintel pe comp, stai numa sa gat cu totul, ca sigur voi relua activitatea, imi lipseste tastatul… mai vazusem undeva cartea, dar cred ca ma tin departe ,

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: