Flux RSS

Temeraire #3: Războiul pulberii negre – Naomi Novik

Posted on

Razboiul-pulberii-negreDupă atâta timp, am ajuns în sfârșit să citesc și volumul trei din serie (sunt 8 în total). Se și vede că a trecut ceva, pentru că nu mai știam nimic. A trebuit să intru pe net să citesc ce naiba s-a întâmplat în volumul doi, și tot s-a întâmplat să fiu confuză sau să citesc despre niște persoanje pe care simțeam că ar trebui să le știu, dar care nu îmi spuneau nimic.

În general, mi-a plăcut. Nu extraordinar de mult, dar mi-a plăcut. Am apreciat foarte mult faptul că, deși e practic o serie despre războaiele lui Napoleon cu dragoni, are un anumit aer de credibilitate, dat de detaliile legate de tactici de război și de aviație. Detaliile astea, totuși, pe mine nu m-au încântat prea mult. Altfel spus, mi-a plăcut efectul, nu mi-au plăcut elementele care l-au determinat. Am mai zis deja de multe ori pe acest minunat blog că detaliile de genul nu îmi plac și nici nu le înțeleg, dar sunt sigură că pentru mulți dintre voi ele sunt un atu. Depinde de gusturi.

Ca de obicei, mi-a plăcut și relația dintre Temeraire și Laurence, deși din când în când mă mai agasa Laurence cu grija lui exagerată, cred eu, pentru el. Înțeleg să nu îi placă să îl vadă nemâncând pe săturate, de exemplu, dar parcă e ușot exagerat să te dai de ceasul morții ori de câte ori se botoșește.

Apare un dragonaș nou, o femelă adorabilă și plină de viață, Iskierka, care m-a amuzat nespus și care sper să mai apară și în următoarele volume. Altă dragoniță care mi-a plăcut e Lien, care e pornită pe râzbunare și care, sper eu, o să facă lucruri foarte interesante pe viitor.

Un ultim aspect de care vreau să mă leg e cel al shimbării de gândire a lui Temeraire. Am observat, din nou, că are perfectă logică și că, dacă ar exista pe bune dragoni și dacă ar fi fost în China, așa cum a fost Temeraire, ar fi ajuns la aceeași concluzie; că în Anglia nu sunt tratați așa cum ar trebui și că ar fi de preferat să urmeze exemplul chinezilor, care nu îi tratau pe dragoni prea diferit de oameni. Mă încântă viitoarele probleme pe care o să le pună fixarea lui Temeraire pe tema asta și faptul că Laurence e de părere că nu prea are șanse.

All in all, citiți seria asta. Trust me.

3 responses »

  1. mda, dar cel putin sunt cu dragoni si cine stie daca o vor continua

    Răspunde
  2. eu am primit volumul unu, cate sunt 8? …Cori ma bagi in sperieti, in romana am vazut ca au aparut doar 3 …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: