Flux RSS

A 16-a lună – Kami Garcia, Margaret Stohl

Posted on

fafaAm luat cartea de la bibliotecă din simplul motiv că țineam minte că am citit o recenzie pozitivă pe blogul unei persoane ale cărei opinii le respect, deși nu îmi aminteam exact cine. Am aflat acum, e Roxtao.

Cu toate astea, nu am pornit cu așteptări mari. Nu am început să o citesc cu vreo așteptare, de fapt. Dar un lucru mi-a atras atenția încă de la început. Cartea e scrisă din punctul de vedere al unui băiat. Cât de des dai peste o carte fantasy pentru adolescenți scrisă din punctul ăsta de vedere? Eu nu am dat peste niciuna. Ăsta a fost primul lucru pe care l-am apreciat și primul care mi-a trezit curiozitatea.

Lucrurile nu au mers foarte bine când am început să citesc despre cum visa el o fată misterioasă, căreia nu îi vedea niciodată chipul, pentru ca apoi să aibă o nouă fată în școală care, ghiciți ce, era chiar fata din visul lui. Mi s-a părut clișeic și puțin penibil.

Apoi iar am dat peste detalii care mi-au plăcut. Mi-a plăcut că nu au început brusc să vorbească și că nu și-au dat instantaneu seama că sunt suflete pereche sau ceva de genul. Mi-a plăcut faptul că mai întâi au devenit prieteni și abia după un timp un cuplu. Mi-a plăcut misterul și faptul că foarte multe aspecte legate de Lena și de puterile ei erau greu de prevăzut.

Nu mi-a plăcut că au ajuns la concluzia că sunt îndrăgostiți pe viață unul de celălalt (au 16 ani – știți deja, sper, ce părere am despre asta). Nu mi-au plpcut scenele dramatice și oarecum trase de păr de la final.

Cred că v-am zăpăcit de tot până acum și nu vă dați seama ce părere am despre carte. Foarte simplu. Așa cum bine zice și Roxtao, e ca o gură de aer proaspăt în ceea ce privește cărțile fantasy pentru adolescenți. Nu e perfectă, desigur, dar e mult mai bună și mai interesantă decât majoritatea cărților de genul pe care le-am citit până acum.

13 responses »

 1. Eu am terminat cartea dupa Pasti. Cum eu rar ma uit la filme, logic am spus ca neaparat trebuie sa-l vad avand in vedere ca e young adult si alea alea. Ecranizarea e destul de cuprinzatoare… m-au frapat scenele gen flashbacks si mai ales sfarsitul ❤ (care e putin diferit). Il recomand daca ti-a placut cartea! 😀

  Răspunde
 2. 🙂 Glad you (kind of) like it! Cam aceleasi chestii mi-au placut si mie, plus faptul ca parca nu e grabita deloc actiunea, nu se intampla chiar totul la foc automat asa cum se intampla in alte carti similare. Si acum cand iti citeam recenzia tocmai mi-a trecut prin minte ceva… oare la 16 ani, nu credeam si noi de fiecare data cand ne indragosteam ca e pentru totdeauna si ca dragoste mai grozava nu exista? :)) Sincer, chiar nu imi amintesc exact cum gandeam, dar asa am un feeling ca exact asta era senzatia…. 😀

  Răspunde
  • Nu am fost îndrăgostită la 16 ani, deci aici nu am de unde să știu

   Răspunde
   • 😕 aaaaa…… m-ai cam lasat fara cuvinte. pot sa intreb cand ai fost? ca eu m-am indragostit prima data pe la 4 ani :))

   • Vai de mine, nu-mi face asta! Evident că am avut și eu crush-uri pe diferiți colegi, dar de îndrăgostit nu m-am îndrăgostit niciodată. E chiar un motiv de deprimare pentru mine 😦

   • Ah, inseamna ca avem definitii diferite pentru „indragosteala”. Ca la mine aici intra toate, inclusiv aia de la 4 ani :)) Dar a nu se confunda cu ceea ce se cheama „real love”. Doamne, parca in romana suna atat de aiurea discutiile astea! :))

 3. Problema* (nu stiu cum am reusit sa scriu „probablema” ) :)))

  Răspunde
 4. Ai luat pauza de la Roata Timpului?? Am si eu cartea in biblioteca de jumatate de an cred, si tot nu am reusit sa o citesc. Probablema e ca am vazut filmul la cinema cand a aparut, si cam stiu ce se intampla :-<

  Răspunde
  • Nu mai am ce volume să citesc din Roata Timpului, că la bibliotecă nu le au pe 5 și 6, iar eu sunt falită. Bine, nu suficient de falită ca să nu pot să mi le cumpăr, dar deocamdată nu am chef să dau bani pe cărți.
   Eu nu am văzut filmul, dar plănuiesc să o fac de cum apare pe Filelist

   Răspunde
  • A apărut! Deja l-am descărcat

   Răspunde
   • :)) Chiar ma miram sa nu fi aparut. Ca in cinema a fost undeva in iarna-primavara parca !! Sa te uiti. Mie chiar mi-a placut filmul! 😀 Bine, la final un pic dramatic, dar trecem peste! 😀

   • Așa a fost și cartea. O să mă uit zilele astea la el

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: