RSS Feed

Ghid de sesiune #3 Cum te ajută liceul la facultate

Posted on

Sunt convinsă că liceeni de pe aici nu o să mă creadă, dar e adevărat. Liceul te poate ajuta enorm la facultate, depinzând însă de liceu, desigur. Pe mine una m-a ajutat fantastic și știu că și pe Crista la fel. Just to be clear, am fost amândouă la Liceul Teoretic William Shakespeare din Timișoara, liceu bilingv.

Mi-am dat seama pentru prima oară de lucrul ăsta semestrul trecut, la Literatură Engleză, când am observat că știu 95% din lucrurile făcute la curs și că îmi scriu întotdeauna bine eseurile și comentariile pe text. A naibii să fiu dacă m-am gândit vreodată pe parcursul celor 4 ani că o să mă ajute cu ceva ceva catralioanele de eseuri de la engleză și lecturi și discursuri și așa mai departe.

Semestrul ăsta – aceeași problemă. Tot la Literatură Engleză profesoara s-a gândit să își bată puțin joc de noi. A dat subiecte pe două rânduri, la unii ceva despre tragediile lui Shakespeare și la alții modernitatea romanului victorian (eu am nimerit asta, Crista pe prima). Problema era că tragediile lui Shakespeare nu erau pe lista de lectură obligatorie și nu au fost menționate decât în treacăt la curs, iar despre modernitatea romanului vitorian nici nu știam că există. Recunosc că primul meu gând când am văzut subiectul a fost să mă ridic și să plec – cum naiba să scriu un eseu despre ceva ce nici nu știam că există? M-am hotărât totuși să stau și să mă gândesc, că poate îmi vine ceva în minte. Ghiciți ce: chiar mi-a venit.

Asta nu s-a întâmplat însă așa, din neant. Nu, a venit din cauza exercițiului din liceu. Ca pregătire pentru Bac, am scris enorm de multe eseuri pornind de la citate care nu îmi spuneau absolut nimic sau care erau de-a dreptul stupide. Trebuia totuși să scriu ceva, așa că aberam. Mult, frate. Scoteam idei din piatră seacă și eram capabilă să scriu despre absolut orice. Și acum pot să fac același lucru. Îmi arăți o piatră și mă pui să scriu 3 pagini despre ea? Pot să o fac. Despre o perdea? Pot și asta. Bullshit is my thing.

Și uite așa am reușit eu să scriu 2 pagini jumate pornind de la nimic. Dacă am scris bine e cu totul altceva, dar măcar nu am dat foaia goală.

Acum să revenim la subiectul care i-a picat Cristei, și anume Shakespeare. Știți de ce a știut ce să scrie? Pentru că am făcut tragediile lui Shakespeare în liceu. La curs nu am făcut nimic, la seminar nici atât. Cum s-or fi descurcat ceilalți, nu am nici cea mai  vaga idee, dar știu sigur că Crista i-a mulțumit cerului și profesorilor de engleză din liceu pentru anul întreg în care am citit la fiecare oră Shakespeare pe roluri.

Concluzia este să nu subestimați niciodată ceea ce faceți la liceu. Nu aveți de unde să știți când o să vă ajute. Și nu uitați, bullshitul e soluția!

Anunțuri

6 responses »

 1. Din curiozitate…la ce profil ai fost la liceu? Mate info sau filologie bilingv engleză?

  Răspunde
 2. Oana Patricia

  ahhh, ce bine ar fi daca as putea sa fac si eu un eseu maine la contabilitate despre conditia omului de geniu in societate :)) la naiba, nu credeam ca o sa zic asta dar mi dor de Jegspeare 😦

  Răspunde
 3. WordPress e tot shitty si nu ma lasa sa ma conectez – dar stii tu cine iti lasa comentarii fantoma. 😀

  Stii, cred ca oameni care citesc ghidul nostru de sesiune cred ca suntem niste studente ingrozitoare. :)) Poate sa si suntem.

  Inca vreau sa ii scriu Dirigului o oda pentru chestia cu Shakespeare. Hell, cred ca ar trebui sa scrie Shakespeare-ului o oda pentru ca ne-a invatat atatea chestii useful pentru faculta. ❤ Nu as fi crezut ca spun asta vreodata.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: