Flux RSS

Amante și regine – Benedetta Craveri

Posted on

kiosc---amante-si-regine---benedetta-craveri-2825755Din nou, am fost atrasă de carte din cauza titlului. Cartea Benedettei Craveri se ocupă cu prezentarea vieții unor femei faimoase din Franța secolelor XVI – XVIII, mai precis despre acele femei „care contează”, care „sprijinindu-se pe ambițiile lor, pe inteligența și frumusețea lor, au reușit, în ciuda prejudecăților masculine, să profite de împrejurări prielnice ca să se pună în valoare.”

Există un lucru care mi-a atras atenția încă de la început și care m-a făcut să diferențiez această carte de celelalte de genul pe care le-am citit până acum: totul este cronologic și femeile prezentate au legătură unele cu altele. Se începe cu Caterina de Medici, soția lui Henric al II-lea al Franței. Urmează apoi Diane de Poitiers, amanta acestuia. Se continuă cu regina Margot, nevasta lui Henric de Navarra și fiica Caterinei, apoi cu câteva din cele einșpe mii de amante ale lui. Altfel spus, este o carte despre nevestele și amantele regilor Franței de la Henric al II-lea până la Ludovic al XVI-lea. Mă leg de aspectul acesta pentru că, de obicei, în astfel de cărți femeile sunt luate din toate secolele și din toate țările, fără nicio legătură și fără nicio logică.

Spre deosebire de volumul lui Philippe Delorme, acesta e mai complex și din punct de vedere al modului în care sunt abordate viețile personalităților. Nu este prezentată doar viața lor intimă, ci și personalitatea lor, activitatea lor politică (dacă a existat), cea a perioadei în care au trăit, precum și consecințele lor. Are însă și o parte negativă, pentru că la un moment dat m-am încurcat puțin între multele persoane care apar pe acolo.

În concluzie, mi-a plăcut. Așa că, dacă o găsiți pe undeva, nu ratați ocazia și citiți-o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: