Flux RSS

Regina Elizabeta a II-a – Nicholas Davies

Posted on

20056349-1-500_500Mi-am luat cartea de la biblioteca pentru ca nu stiam mai nimic despre regina si eram chiar curioasa sa aflu despre felul in care a ajuns regina, casnicia si educatia ei. Cartea lui Nicholas Davies a fost perfecta pentru asta.

In „Cuvantul autorului” d ela inceputul cartii suntem informati ca „aceasta carte nu este o biografie oficiala sau autorizata si exista anumite persoane la Buckingham Palace care ar fi preferat ca o asemenea carte sa fie scrisa de un istoric. (…) Aceasta carte a fost scrisa cu ajutorul unor fosti membri importanti ai administratiei regale care au crezut de cuviinta ca a sosit timpul unei relatari deschise despre Regina Elizabeta si anume despre relatiile ei cu sotul sau Philip, cu cei patru copii ai sai si cu ceilalti membri ai Familiei Regale”. Unii dintre voi vor fi probabil deranjati de aceasta descriere, considerand-o carte neserioasa ce nu trateaza probele reale, de importanta mare, dar pentru mine nu este asa. Nu pun baza pe tot ce scrie acolo, desigur, dar consider ca astfel de carti „neoficiale si neautorizate” prezinta totusi o versiune a evenimentelor mult mai apropiata de realitate decat cartile oficiale, in care se spune doar ceea ce este favorabil imaginii celor vizati.

Altfel spus, aproape intreaga biografie se ocupa de detaliile vietii personale a reginei si a celor apropiati ei, lucru care pe mine m-a incantat peste masura, mai ales ca nu stiam mai nimic despre vietile lor. Aveam, nu stiu de ce, o imagine idilica despre printesa Diana, care a fost acum spulberata in mare parte, despre sotul reginei nu stiam nici macar cum il cheama, iar despre fratii lui Charles la fel. Lucrurile s-au schimbat acum, ajungand sa stiu in final mult mai mult de atat.

Stiu, de exemplu, ca pe langa ducele Philip, viata personala a regelui nostru Carol al II-lea a fost aproape sfanta. Ca regina are o rabdare fenomenala, dar poate da dovada de o rautate uimitoare. Ca trei membre ale Familiei Regale, incluzand-o si pe printesa Diana, au fost poreclite de catre consilierii importanti de la Buckingham Palace „cele trei vrajitoare de la Windsor”  deoarece modul in care isi inselau sotii si aduceau prejudicii imaginii Casei Regale a fost iesit din comun. Ca una dintre ele era o prostituata (ca sa ma exprim delicat) in adevaratul sens al cuvantului, cerandu-le bani amantilor sai. Ca regina detesta din inima divortul si ca era capabila de foarte multe pentru a-l impiedica, chiar daca distrugea fericirea copiilor sai, de care oricum nu s-a prea ocupat niciodata. Ca serviciile secrete britanice au fost de multe ori folosite in scopuri mai mult decat dubioase pentru pastrarea imaginii idilice a Casei Regale.

Am aflat multe, multe lucruri si mi s-a deschis apetitul pentru Casa Regala a Marii Britanii. Sper numai sa mai gasesc astfel de carti la biblioteca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: