Flux RSS

Pe aripile vantului – Margaret Mitchell

Posted on

Cred ca am citi cartea asta la recomandarea Cristei (si ii multumesc pentru asta) si pentru ca vazusem inainte filmul si mi-a placut enorm. Pot spune acelasi lucru si despre carte.

Actiunea are loc in timpul Razboiului de Secesiune si spunea povestei frumoasei Scarlett O’Hara si a lui Rhett Butler.

Ei bine, primul lucru care trebuie spus e faptul ca Scarlett e exact asa cum ar trebui sa fie un personaj feminin: cu calitati dar si o groza de defecte. E frumoasa si foarte inteligenta, dar de o incapatanare feroce, egoista, materialista, nonconformista si rea de gura. Si nu vad nimic in neregula cu asta. Intr-o lume in care femeile trebuiau doar sa aprobe ce zic barbatii, sa faca pe prostutele si sa se lase intretinute, Scarlett isi deschide propria afacere pe care o face fructoasa si pe care o extinde. E blamata din cauza asta, dar nu ii pasa. Si de ce ar face-o? Pe vreme aceea, femeile isi ascundeau cum puteau sarcina si nu mai ieseau din casa cand incepea sa se vada, iar barbatii se prefaceau ca nu stiu. De ce? Pentru ca era dovada pacatului. Pe Scarlett o doare la palarie: face drumuri prin oras si merge cu trasura la lucru. Pune pamantul si bunastarea familiei si prietenilor mai presus decat orice, astfel incat e dispusa (si chiar o face) sa se casatoreasca pentru bani si chiar sa se culce cu Rhett pentru ca el sa ii imprumute ceva bani. Nu zic ca ar trebui procedat asa, ci incerca sa ii scot in evidenta curajul si determinarea de a face orice ca sa mearga inainte. Dupa ce sudul pierde, aristocratii cad in mizerie si abia au ce sa manance. Cea mai mare parte a lor refuza sa munceasca sau sa profite de pe urma invingatorilor, fapt blamat si considerat stupid de catre Scarlett ( si de catre mine, de altfel). Ea nu are absolut nicio problema sa le vanda yankeilor lemn si sa ii viziteze, urandu-i totusi in adancul inimii ei. Ipocrizie? Nu cred. Mai degraba dorinta de a supravietui.

Rhett e unul din personajele mele preferate. Dumnezeule, tipul asta e minunat. E varianta masculina a ei, dar cu mai multe cunostinte psihologice si cu o mai abilitatea mai mare de a fi sincer. Merge la curve si nu are nimic impotriva ca lumea sa stie asta, face afaceri de tot felul si cu oricine, refuza sa ia in casatorie o fata pe care se presupune ca a dezonorat-o din simplul motiv ca nu a facut-o, desi este condamnat pentru asta si nu mai este primit de nicio familie buna din orasul sau natal. Isi iubeste insa enorm mama si la fel de mult pe Scarlett, dar o cunoaste prea bine pentru a-i spune si ei asta. Este personajul care m-a emotionat cel mai mult din toata cartea si de care mi-a parut cel mai rau.

Ar mai fi multe, muuuuulte de spus, as putea sa probabil sa scriu eu insami o cartea despre ea, dar m-as lungi prea mult si v-as plictisi si mai tare. Sfatul meu este sa o cititi, oameni buni, nu e chiar atat de mare si merita fiecare cuvintel.

P.S. Uita-ti la ceva poze cu Vivien Leigh – femeia asta era una din cele mai frumoase din lume.

4 responses »

  1. SpecialSnowflake

    In cazul in care nu ai facut-o deja, iti recomand sa citesti continuarea seriei, scrisa de alta autoare, Alexandra Ripley, numita Scarlett (au am citit-o in doua volume). Ai putea sa faci o comparatie intre stilurile celor doua autoare 😀

    Răspunde
  2. Dragostea mea pentru Rhett nu cunoaste limite. My first fictional crush ever. ;;)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: